Jdi na obsah Jdi na menu
 


XXII. Mezinárodní hasičská pouť na Svatém Hostýně

3. 5. 2015

 

Slunečné počasí přivítalo v sobotu 25. dubna 2015 na Svatém Hostýně tisíce účastníků XXII. mezinárodní hasičské poutě. Setkali se zde hasiči z celé České republiky se svými zahraničními kolegy ze Slovenska, Chorvatska, Polska a Německa. Po nástupu se průvod pod velením Ing. Vladimíra Hanáka a za doprovodu dechové hudby „Lidečanka“ přesunul před baziliku Nanebevzetí Panny Marie, kde  po uvítání arcibiskupa a hostů pozdravil přítomné starosta SH ČMS Ing. Karel Richter. Vyzvedl již 25 let působení arcibiskupa mons. Jana Graubnera v biskupské službě a blížící se jednání V. sjezdu SH ČMS jako nejvyššího orgánu dobrovolných hasičů v ČR. Senátor Jiří Čunek pozdravil všechny poutníky a vzpomněl historii hasičských poutí.

113 historických praporů ze 119 registrovaných sborů dobrovolných hasičů přivedlo účastníky poutě do baziliky a jejího nejbližšího okolí. Mši svatou celebroval arcibiskup olomoucký mons. Jan Graubner. V průběhu mše svaté byly žehnány nové hasičské prapory.

Velká účast hasičů i ostatních návštěvníků potvrzuje vysokou úroveň a velkou tradici této nadnárodní hasičské poutě. Pořadatelé z SDH Kašava a okrsku Lukovské Podhradí s podporou OSH, KSH a ústředí SH ČMS opět zajistili důstojnou oslavu svátku patrona hasičů, svatého Floriána. Je za námi další setkání naplněné atmosférou přátelství a dobrých vztahů všech účastníků poutě.